lauantai 11. huhtikuuta 2015

91. Red Hot Chili Peppers: Blood Sugar Sex Magik

(Warner Bros., Yhdysvallat 1991. Tuottaja: Rick Rubin)

Lähes neljännesvuosisadan takainen vuosi 1991 oli fantastista aikaa pop-entusiasteille. Kalenterivuoden aikana ilmestyi niin monta käänteentekevää rockin klassikkoa (Nirvanan Nevermind, U2:n Achtung Baby, Primal Screamin Screamadelica, R.E.M.:n Out of Time, My Bloody Valentinen Loveless, Massive Attackin Blue Lines). Yksi tuon vuoden koukuttavimmista ja vapauttavimmista levyistä julkaisi myös kalifornialaislähtöinen, funkyn ja raskaan rockin ristisiitoksella maailmanmaineeseen noussut Red Hot Chili Peppers.

Kultasormi Rick Rubinin tuottama Blood Sugar Sex Magik on vielä vuosikymmenien jälkeen rouhean dynaaminen kompilaatio Flean muikeata peukuttelua ja John Fruscianten funkyja riffikoukkuja (Give It Away, Suck My Kiss), suureen yleisöön menevia balladeja (megahitti Under the Bridge) ja akustisia välipaloja (Breaking the Girl, I Could Have Lied) sekä happorockista, soulista ja jopa bluesista vaikutteita suodattavaa raakaa energiaa. Mittava (ehkä ylipitkäkin) levy on ilmestymisestään alkaen inspiroinut laajasti rockin genresekoituksia, jopa sitä pahamaineista ostoskeskusmetallia.

1 kommentti:

  1. Suosikkibiisini on Under the bridge. RHCP oli sukulaiseni suosikki. Hän luetteli minulle bändin jäsenet, koska olin tietämätön ja nuorempi.

    VastaaPoista