torstai 30. huhtikuuta 2015

80. Maj Karman Kauniit Kuvat: Rautaneito

(Megamania, Suomi 2001. Tuottajat: Ahti Impola, Häiriö Piirinen)

2000-luvun alku oli suomalaisen raskaan rockin nousukautta. Kaupalliseen (kesto)menestykseen kaarsivat Kotiteollisuuden ja Viikatteen ohella harjavaltalainen Maj Karman Kauniit Kuvat, joka tyylillisesti erosi kuitenkin melkoisesti lajitovereistaan. Jo 1990-luvun alussa Maij' Karman Kauniit Kuvat -nimellä perustettu yhtye teki äkkiväärää, Häiriö Piirisen raskailla riffeillä kuorrutettua, mutta oudolla tavalla myös herkkää vaihtoehtorockia, johon oman imagollisen leimansa toi yhtyeen mieltymys meikkaamiseen ja nahkahameisiin. Juuri ja juuri uuden vuosituhannen puolella ilmestyneet musiikkivideot (Valaiden laulu, Rinta Ääri-levyltä, 2000) korostivat bändin poikkeuksellisen vahvaa visuaalista intensiteettiä. Täysi-ikäistymisen kurimuksessa Herra Ylpön suorasukaisen ironinen angsti puri pienessä pitäjässä ahdistuvaan nuorukaiseen vahvasti.

Rautaneidolla (2001) Maj Karman Kauniit Kuvat edusti paitsi synkkyyttä, myös sydämellisyyttä ja mielialavaihtelujen kautta pulppuavaa romanttisuutta. Ylpön moderni ahdistus purkautui niin Kevytmelankolian nopeatempoisessa sahauksessa, Taivaanvuohen kylmäävässä jylhyydessä kuin Romanssi ja Pasi Sanoo -kappaleiden kaltaisessa alakulorockissa.

2 kommenttia:

  1. Tälläisiä listauksia, varsinkin sellaisia joissa sisältö koostuu muustakin kuin ranskalaisista viivoista on mukava lukea useastakin syystä, kuten vaikkapa bongatakseen kuinka moni levyistä löytyy omasta kokoelmasta ja kuinka monen on aiemmin ohittanut olankohautuksella. Odotan siis mielenkiinnolla loppujakin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi ja kannustavasta palautteesta! Tästä on hyvä jatkaa seuraavien 79. sijoituksen kanssa ;)

    VastaaPoista